Vols estar al dia de la programació educativa de Banyoles?

Uneix-te a la llista

*Camp requerit

×

Història de vida

Banyoles, Ciutat Educadora i els inicis del Servei d'Educació

La ciutat de Banyoles forma part de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores des del 26 de juny de 2000, data en la qual es va aprovar la seva adhesió a la xarxa de ciutats educadores per acord en la sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament amb la següent proposta:

Adhesió de l'Ajuntament de Banyoles a l'ASSOCIACIÓ INTERNACIONAL DE CIUTATS EDUCADORES

Avui més que mai, la ciutat, petita o gran, disposa d'incomptables possibilitats educadores. Conté en ella mateixa, d'una manera o d'altra, elements importants per a una formació íntegra.La Ciutat Educadora és una ciutat amb personalitat pròpia i inserida en el país on s'ubica. Per tant, la seva identitat és interdependent amb la del territori de què forma part. És també una ciutat que no està tancada en ella mateixa sinó que es relaciona amb els seus entorns: amb d'altres nuclis urbans del seu territori i amb ciutats semblants d'altres països, amb l'objectiu d'aprendre i intercanviar i, per tant, d'enriquir la vida als seus habitants.La Ciutat Educadora és un sistema complex en contínua evolució, i pot tenir expressions diverses; però sempre conferirà una prioritat absoluta a la inversió cultural i a la formació permanent de la seva població.La ciutat serà educadora si ofereix amb generositat tot el seu potencial.L'Àrea d'Ensenyament de l'Ajuntament, actualment està duent a terme el Projecte de BANYOLES CIUTAT EDUCADORA, però per obtenir més informació ens caldria formar part de l'ASSOCIACIÓ INTERNACIONAL DE CIUTATS EDUCADORES."

A partir de l'aprovació d'aquesta adhesió es va crear el Servei d'Educació a finals de l'any 2000 com a primera acció municipal per treballar amb i pel potencial educatiu de la ciutat.

2024

El Consell Municipal Educatiu de Girona ens convida a explicar l'experiència del Pla d'Escolarització Extensiva a la Comissió Planificació Escolar i Equipaments.

2023

Amb motiu dels 25 anys del Pla d'Escolarització Extensiva, publiquem el llibre El Pla d'Escolarització Extensiva. 1998-2023: vint-i-cinc anys d'experiència en l'equilibri escolar a Banyoles. El llibre, escrit per Anna Roura i Mireia Martí i editat per l'Ajuntament de Banyoles, és un testimoni d'un pacte de ciutat i també és un reconeixement a la tasca realitzada per moltes persones al llarg d'aquests anys. A l'acte de presentació, el dia 29 de novembre, hi participen Kumba Sakoli i Quim Brugué.

2022

Estrenem imatge gràfica i lloc web. El Servei d’Educació hem crescut molt al llarg d’aquests anys, la qual cosa ha fet necessària una ampliació de la marca que recull i expressa tots aquests canvis. Així, hem renovat el logotip i hem actualitzat el nostre lloc web, en una evolució de la marca més moderna i dinàmica que es complementa amb diverses aplicacions que, combinades, creen un únic codi visual. Per tal d’unificar totes aquestes actualitzacions hem editat un vídeo corporatiu. Per a la realització del vídeo hem comptat amb en Martirià Pagès, que s’ha fet càrrec de la imatge gràfica, i amb en Mak Dzinovik, que n’ha fet l’edició, animació i sonorització.

El territori del Pla de l’Estany augmenta oferta formativa i incorpora un nou recurs: el cicle formatiu de grau mitjà Cures Auxiliars d’Infermeria, que s’ubica a l’institut Pla de l’Estany i es posa en marxa el curs 2022-2023.

Un altre recurs nou al territori que es posa en marxa aquest curs és l'IFE (Itinerari Formatiu Específic) d'Auxiliar en Manteniment d'Instal·lacions Esportives, que s'ubica a l'Institut Pere Alsius i Torrent.

Participem a la jornada, L’aplicació de mesures efectives per combatre la segregació escolar a escala municipal, organitzada pel Síndic de Greuges de Catalunya, amb una intervenció sobre el desplegament i funcionament de les OME.

El Servei d’Educació i l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Banyoles, conjuntament amb els Instituts i el Centre de Recursos del Pla de l’Estany impulsem una Jornada de cicles formatius a Banyoles que se celebra Pavelló de La Farga el dimarts 22 de març. La iniciativa neix amb un doble objectiu. Per una banda, visualitzar  i fer difusió de l’oferta formativa del territori pel que fa a cicles formatius i, per altra banda, crear un espai que esdevingui un punt de trobada entre l’àmbit educatiu i l’empresarial.

2021

El Consell Escolar Municipal, en el plenari de data 20 d'octubre de 2021, i a proposta de la Comissió de Planificació, aprova refermar el compromís adoptat l'any 2002 amb el Pla d'Escolarització Extensiva, entès com una filosofia de treball conjunt en l'àmbit de la comunitat educativa i de la ciutat, que té com a objectiu principal l'escolarització equilibrada a tots els centres de la ciutat. Elaborem un document que, un cop aprovat, es tramet al Departament d'Educació.

2020

Els municipis amb representació al I Congrés Internacional de Ciutats Educadores, celebrat a Barcelona l’any 1990, van recollir en la Carta inicial els principis bàsics per a l’impuls educatiu de la ciutat. Partien del convenciment que el desenvolupament dels seus habitants no es pot deixar a l’atzar. La Carta de ciutats educadores es va revisar al III Congrés Internacional (Bolonya, 1994), al VIII Congrés (Gènova, 2004) i l’any 2020 per a adaptar els seus plantejaments als nous reptes i necessitats socials.

2019

L'Ajuntament de Banyoles se suma a l'aprovació i signatura del Pacte contra la Segregació Escolar, promogut pel Síndic de Greuges.18 de març: acte de signatura del Pacte contra la segregació escolar al Parlament de Catalunya.25 de març: aprovació al Ple de l'Ajuntament de Banyoles.

La Fundació Bofill convida el Servei d'Educació a participar a la taula d'experts de l'Àgora de drets que se celebra el mes de maig a Barcelona. Aquest acte s'emmarca en un procés a partir del qual consensuar l'abast i el contingut del Pla de Drets Humans que volem per Catalunya. La sessió a la qual participem com experts és la que tracta sobre el dret a l'educació.

La revista digital Temps d'Educació, editada per la Universitat de Barcelona, publica en el seu número del mes de juliol un article escrit per l'Anna Roura i la Mireia Martí: El Pla d'Escolarització Extensiva: el cas de Banyoles.

2018

Amb motiu dels 20 anys del Pla d’Escolarització Extensiva, i en el marc del Consell Escolar Municipal, organitzem la jornada “Estratègies per a una ciutat inclusiva”, que es porta a terme el dia 1 de febrer a l’Auditori de l’Ateneu. La jornada s’acompanya d’una mostra d’experiències locals, que s’exposa a diferents espais de la ciutat.

2017

S'aprova pel Ple de l'Ajuntament de data 24 d'octubre l'adhesió de l'Ajuntament de Banyoles a la Xarxa de Ciutats Educadores de les Comarques Gironines.

20 anys del Pla d'Escolaritació Extensiva. La tècnica del Servei, Anna Roura, participa al debat Què funciona en educacio?, organitzat per la Fundació Jaume Bofill. 30 d'octubre.

20 anys del Pla d'Escolarització Extensiva. El Servei d'Educació participem a la jornada Nos+Altres sobre els reptes de l'educació inclusiva, a Figueres, per explicar en què consisteix el PEE i com s'ha desenvolupat i mantingut al llarg dels anys. 5 d'octubre.

Durant el curs 16-17 el Servei d'Educació i l'Equip d'Atenció Psicopedagògica del Pla de l'Estany elborem un estudi sobre la població escolar a la ciutat de Banyoles, amb la col·laboració de tots els centres educatius de la ciutat i amb l'objectiu d'identificar les característiques de l'alumnat de la ciutat i vetllar per l'obtenció dels recursos educatius que siguin necessaris. L'estudi el presentem a l'últim plenari del curs del Consell Escolar Municipal.

De cara a la preinscripció pel curs 17-18, es modifica l'adscripció de centres i la zonificació per a l'ESO al municipi.

A proposta del Departament d'Ensenyament, les escoles que modifiquen l'adscripció són: la Vila Baldiri Reixac: Institut Pere Alsius i Institut Pla de l'Estany; La Draga: Institut Pere Alsius i Institut Pla de l'Estany; Frigolet: Institut Pere Alsius i Institut Pla de l'Estany

Pel que fa a les àrees d'influència, el Ple de l'Ajuntament, amb data 27 de febrer de 2017, aprova la nova delimitació de les àrees de proximitat dels centres de secundària del municipi de Banyoles a efectes d'admissió de l'alumnat. La proposta s'ha realitzat amb criteris d'equilibri i respectant el Pla d'Escolarització Extensiva, l'eina que vetlla per l'escolarització equilibrada a la ciutat.

2016

El 29 de novembre els representants de les ciutats membres de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores de Banyoles, Figueres, Girona, Olot, Palafrugell, Salt i Santa Coloma de Farners ens reunim per acordar la creació de la Xarxa de Ciutats Educadores de les Comarques Gironines.

Per al curs 16-17 s'amplia l'oferta de places d'ESO a la comarca. L'Institut Pla de l'Estany acollirà els grups necessaris per atendre l'augment d'alumnat previst pels propers anys a l'educació secundària.

El Servei d'Educació presentem l'activitat Robòtica Banyoles a la XI Jornada de difusió i intercanvi d'experiències en robòtica didàctica. La jornada es porta a terme en el marc del Robolot.

El Servei d'Educació fem una ponència sobre l'activitat Robòtica Banyoles a la VIII Jornada de programació i Robòtica educatives, en el City Lab de Cornellà de Llobregat (Barcelona).

Posada en funcionament del programa d'atenció a la diversitat SOM-HI, de l'Institut Pla de l'Estany, el curs 2016-2017.

S'inicia el projecte d'emprenedoria Banyoles ets tu!, impulsat per la ColActiva i subvencionat pel Servei d'Educació, en el marc del programa de recursos educatius.

2015

S'inicia el projecte Robòtica Banyoles el curs 2014-2015, en el marc del programa de recursos educatius del Servei d'Educació. Té per objectiu promoure l'hàbit de la robòtica i la tecnologia.

2014

El Servei d'Educació presentem dues experiències al XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores, que se celebra a Barcelona el mes de novembre: el Projecte socioeducatiu al barri de Canaleta-Can Puig iniciat l'any 2006 i el Projecte Ceballot, posada en funcionament una empresa educadora, que es porta a terme a la UEC Banyoles (Can Cuní) iniciat al 2013.

S'aprova pel Ple de l'Ajuntament del dia 1 de desembre de 2014 el suport al manifest de la RECE de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores, on es reivindica la tasca educativa feta pels ajuntaments i la voluntat de continuar desenvolupant-la com a administració de proximitat i coneixedora de les necessitats i potencialitats del territori.

Creació del capgròs de La Balcaamb motiu del 10è aniversari de la inauguració de l'escola. Es presenta durant el cercavila de les Festes de Sant Martirià.

2013

L'escola nova s'anomena Escola Camins a partir del curs 2013-2014.

El mes de setembre s'inaugura la nova imatge del Blog del Servei d'Educació.

Posada en funcionament d'un PFI (Programa de Formació Inicial) de jardineria a la comarca. S'inicia el curs 2013-2014.

Posada en funcionament del programa d'atenció a la diversitat POT's, de l'Institut Josep Brugulat. Curs 2013-2014.

Posada en funcionament del projecte Vine a La Balca!, el curs 2013-2014, que es porta a terme en el context de l'escola bressol municipal i en el marc del Pla d'Escolarització Extensiva.

2012

Dinamització del Blog del Servei d’Educació, gener de 2012.

Dinamització del Projecte Hort Cooperatiudesenvolupat entre La Balca – Centre Educatiu Municipal i el Centre Ocupacional i Especial de Treball COIET. 

Posada en funcionament de l’ Escola Nova al municipi de Banyoles pel curs 2012-2013.

2011

Ampliació de l’edifici de l’Escola Can Puig.

Visita de la molt Honorable Consellera d’Ensenyament Irene Rigau, en motiu de l’anunci de la posada en funcionament d’una nova escola al municipi.

Pròrroga del conveni entre l’Ajuntament de Banyoles i la Generalitat de Catalunya pel funcionament del Pla Educatiu d’Entorn Banyoles-Porqueresaprovada per la Junta de Govern 25 de juliol de 2011.

Posada en funcionament del programa d'atenció a la diversitat DRAC, de l'Institut Pere Alsius, el curs 2011-2012.

2010

Elaboració de l’ Estudi Demogràfic de la població en edat escolar de Banyoles, març 2010.

Publicació d’un article al llibre Educació, Gestió i Territori on es recullen experiències de diversos autors i personalitats del món de la política i del món acadèmic, en motiu de la celebració del desè aniversari de l’Associació de Tècniques i Tècnics d’Educació de l’àmbit local - TÉkhNE.

Posada en funcionament del nou model d’adscripció de centres de primària i secundària a la comarca del Pla de l’Estany pel curs 2010-2011, d’acord amb la resolució emesa per la Generalitat de Catalunya emesa el mes de desembre de 2009.

Inici del Programa Eduquem en Família, promogut per les AMPA de Banyoles, amb el suport de l’Ajuntament de Banyoles. 

2009

Renovació del conveni entre l’Ajuntament de Banyoles i la Generalitat de Catalunya pel funcionament del Pla Educatiu d’Entorn Banyoles-Porqueres el dia 6 de juliol de 2009 amb una durada de dos cursos.

La UEC Banyoles es trasllada a Can Cuní, a Palol de Revardit, amb gestió delegada a l'Associació Vall del Terri.

2008

Participació en l’organització de la Jornada Treball en Xarxa i Serveis a les Persones, organitzada pel Departament d’Acció Social i Ciutadania i pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i dirigida pel Comitè pedagògic Observar és Transformar – Grup assessor de Salut, Família i Comunitat IES, Barcelona, 18 d’abril de 2008.

Naixement de la segona línia de l’escola Can Puig, setembre de 2008. 

2007

Presentació del Pla d’Escolarització Extensiva a la Jornada Tècnica de Plans Educatius d’Entorn, Girona 16 d’ abril de 2007.

Ampliació de l’edifici de l’Institut Pere Alsius i Torrent.

Posada en funcionament del Projecte Intervenció Socioeducativa Canaleta – Can Puig de forma anual, a partir de l’estiu de 2007.

Posada en funcionament de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC Banyoles), ubicada a l'avinguda de La Farga.

2006

Posada en funcionament i inauguració de l’edifici de l’Escola La Draga, gener de 2006.

Participació en l’estudi sobre models de zonificació escolar elaborat per l’Institut de Govern i Polítiques Públiques – IGOP, març 2006.

Presentació del Pla d’Escolarització Extensiva a la Jornada Tècnica de Plans Educatius d’Entorn, Girona 3 d’ abril de 2006.

Presentació del Pla d’Escolarització Extensiva a la Jornada Educació i Municipis, organitzada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, celebrada a Barcelona.

Inauguració del Projecte Patis Oberts a la primavera de 2006 i presentació de l’experiència al 3r Congrés Educació i Entorn celebrat a La Seu d’Urgell, del 25 al 27 de maig de 2006.

Xerrada del pedagog italià Francesco Tonucci en el marc del Projecte Camins Escolars Segurs, impulsor de la filosofia de la Ciutat dels Infants.

Prova pilot d’estiu de la futura Intervenció Socioeducativa al barri de Canaleta – Can Puig.

Posada en funcionament de la UEC Banyoles, amb la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Banyoles i la Generalitat de Catalunya, aprovat per Junta de Govern Local el dia 24 de juliol de 2006.

Posada en funcionament de més places al servei d’Escola Bressol Municipal, setembre de 2006.

Posada en funcionament del model d’acollida escolar al municipi de Banyoles OME-OAC, a partir del curs 2006-2007. 

Unificació de l’Escola d’Adults Municipal de Banyoles i el Centre d’Autoformació Pla de l’Estany el curs 2006-2007.

2005

Modificació al reglament del Consell Escolar Municipal de Banyoles - CEM, aprovat pel Ple de l’Ajuntament, el dia  27 de juny de 2005.

Inici de l’activitat de l’Escola Oficial d’Idiomes de Banyoles, juliol de 2005.

Naixement de la segona línia de l’escola La Draga, setembre de 2005.

Presentació del Pla d’Escolarització Extensiva i Pla Educatiu d’Entorn a les Jornades del Pla Local d’Inclusió de Banyoles – PLIS.

Compromís del Ple de l’Ajuntament de Banyoles amb la creació de 180 places d’escola bressol públiques, d’acord amb el Mapa de Llars d’Infants de Catalunya, novembre de 2005.

Participació en l’elaboració del Projecte Diagnosi Preliminar del desenvolupament dels plans educatius d’entorn, a Barcelona d’octubre a desembre de 2005. 

 2004

Creació del Servei d’Escola Bressol Municipal pel Ple de l’Ajuntament el dia 16 de març de 2004

Visita de l’Honorable Consellera d’Educació Marta Cid, el maig de 2004 i de l’equip tècnic de la Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social el mes de juliol de 2004.

Posada en funcionament de La Balca – Centre Educatiu Municipal 0-3 anys, setembre 2004.

Inici del Pla Educatiu d’Entorn Banyoles-Porqueres. L’Ajuntament de Banyoles i la Generalitat de Catalunya van signar el conveni el dia 16 de març de 2005.

Posada en funcionament de l’Oficina Municipal d’Escolarització, amb la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Banyoles i la Generalitat de Catalunya aprovat per la Junta de Govern Local el mes d’abril de 2004. 

Presentació del Pla d’Escolarització Extensiva a Vic per part de l’equip de directors de les escoles de primària.

2003

Campanya de sensibilització cívica I tu, què fas? impulsada pel Consell Escolar Municipal.

Delimitació de les àrees territorials d’influència dels centres d’educació secundària obligatòria, febrer de 2003.

Elaboració de l’ Informe sobre necessitats educatives a la ciutat per part del Consell Escolar Municipal durant el curs 2003-2004 i aprovat pel plenari del CEM el dia 28 de gener de 2004.

Posada en funcionament de l’edifici de l’Institut Pla de l’Estany, que s’inaugurà el 6 de maig de 2004. 

2002

Renovació del Consell Escolar Municipal - CEM. Nou  funcionament i reglament aprovat pel Ple de l’Ajuntament, el dia 25 de març de 2002.

Aprovació del Pla d’Escolarització Extensiva per part del Consell Escolar Municipal – CEM, el dia 19 de juny de 2002.

Inauguració de l’edifici de l’Escola Pla de l’Ametller.

Presentació al Teatre Municipal de la segona edició de La Guia de Recursos Educatius Municipals pel curs 2002-2003 per part de la mestra, pedagoga i política, impulsora i presidenta de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores, Sra. Marta Mata i Garriga, el dia 6 de setembre de 2002. 

2001

Primera edició de La Guia de Recursos Educatius Municipals.

Moció d’aprovació del Pla d’Escolarització Extensiva per part del Ple de l’Ajuntament de Banyoles redactat pels agents de la zona amb col·laboració amb la Universitat de Girona, el dia 26 de novembre de 2001. 

2000

Adhesió a la Carta de Ciutats Educadores i signatura de la Carta de Ciutats Educadores per part del Ple de l’Ajuntament el dia 20 de juny de 2000. 
Es posa en funcionament el Servei d’Educació.

1998

Neix el Pla d’Escolarització Extensiva a Banyoles.