Vols estar al dia de la programació educativa de Banyoles?

Uneix-te a la llista

*Camp requerit

×

Eduquem en família i les competències digitals, amb Mònica Roca

06/03/2020

Què vol dir ésser nadiu digital? Saber dominar les eines és sinònim de tenir competència digital? Quines estratègies podem utilitzar per tractar aquests temes amb els nostres fills i filles? Com podem fomentar un ús competent dels mitjans digitals?

De totes aquestes qüestions en vam parlar a l’Eduquem en Família d’ahir, amb Mònica Roca, periodista i especialista en Comunicació i Educació.

No n'hi ha prou amb dominar les eines. Una cosa és dominar i saber operar amb les eines digitals, mòbils, aplicacions, etc. i l’altra és fer-ho de manera competent, és a dir, amb responsabilitat, efectivitat, amb sentit crític o amb coherència.

Així com el carnet de cotxe no requereix un domini de la mecànica del vehicle sinó una comprensió de les normes de circulació, de civisme i responsabilitat, la competència digital implica la comprensió també d’un determinat comportament individual i col·lectiu.

La Mònica ens va parlar de la identitat digital, tan real en el món digital com en l’analògic, i de la importància de ser coherents en tots els àmbits. Vam reflexionar sobre les fake news i la necessitat de saber fer una lectura crítica dels continguts dels mitjans digitals i multimèdia, en un món on la comunicació digital va en augment. Vam identificar els elements que intervenen en l’abús i la violència als mitjans digitals, com és la impunitat, l’anonimat, la ciberbombolla i els falsos efectes que produeix. Finalment vam identificar per a què s’utilitzen les xarxes: per a informar-nos, connectar-nos, exhibir-nos i organitzar-nos i vam posar l’accent en la utilitat que tenen en l'àmbit del consum i tot el sistema que hi ha organitzat darrere les xarxes.

La Mònica Roca és cofundadora del programa educatiu Passaport Digital, un projecte que té per objectiu promoure un ús actiu, crític i responsable de les eines digitals. Des del curs 2018-2019 aquest projecte forma part de les activitats de la Guia de Recursos Educatius Municipals que coordina el Servei d’Educació de l’Ajuntament de Banyoles. Per això va enfocar la seva xerrada des d’un punt de vista molt il·lustratiu, mostrant com posa en funcionament aquestes reflexions amb els joves, amb quin tipus de discurs, i fent ús cde múltiples exemples per tal que els pares i mares ens emportéssim fórmules de potenciar les competències digitals amb els nostres fills i filles i alhora d’interpel·lar-nos nosaltres mateixos amb els nostres propis comportaments. A partir d’aquests exemples, el diàleg i el debat va estar servit.

Moltes gràcies a la Mònica i a totes les persones que vau participar. Us convidem a assistir a la propera xerrada de l'eduquem, en la qual seran les pròpies famílies les que ens explicaran les seves experiències de vida.

El BlogVeure'n més

Cercador

Historial