Vols estar al dia de la programació educativa de Banyoles?

Uneix-te a la llista

*Camp requerit

×

Coneixem la colla gegantera de Banyoles

15/10/2021

Veure ballar els gegants i els capgrossos durant la Festa Major de la ciutat és una de les tradicions més arrelades a les diferents ciutats i pobles d’arreu de Catalunya.

La colla gegantera de Banyoles

La tradició gegantera de Banyoles és molt antiga. De l’any 1880 data la primera notícia sobre l’existència dels gegants i els cap-grossos i del bestiari, originalment format pel drac, el bou i el borrico. Almenys dos dels capgrossos actuals podrien ser d’aquell temps. L’any 1916 aquests primers gegants van ser substituïts per uns altres que es varen comprar a Olot i que se’ls coneixia com els gegants de Can Barberí.

Durant els primers dies de la Guerra Civil espanyola, els gegants que es guardaven en una dependència de la planta baixa de l’Ajuntament, van fer nosa i el gegant i la gegantessa van acabar cremats al mig del carrer Pere Alsius. Els cavallets i els dos capgrossos (en Berruga i en Bocagrossa) varen salvar-se.

L’any 1949 una subscripció popular encapçalada per Lluís Fraguell i Pons, va fer possible la compra d’uns nous gegants i set capgrossos més, per 11.264,90 pessetes. Els set capgrossos eren: en Bigotis, en Dentarra, el Pallasso, la Bruixa, en Pallús, la Marieta i en Patufet.

Tots ells continuen passejant-se pels carrers de Banyoles durant la Festa Major juntament amb nous companys que al llarg dels anys han anat incorporant-se a la colla. Els últims han estat el gegantó Darder i el Drac de Banyoles.

                                                           Imatge: Ajuntament de Banyoles

Com que s'costa la nostra Festa major, aquests dies la colla està instal·lada a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Banyoles, on els infants els podran conèixer de prop i ballar amb ells.

La colla gegantera de Banyoles

L’activitat Coneguem els gegants i capgrossos està organitzada per l’Àrea de Festes, amb la col·laboració i el finançament del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Banyoles.

 

El BlogVeure'n més

Cercador

Historial