Servei d'educació
Ajuntament de Banyoles
Servei d'educació - Ajuntament de Banyoles

El Consell Esportiu del Pla de l’Estany forma part de les entitats associades al Projecte SmatchS (Sports Organisations Matching Social Inclusion issues), una iniciativa de sis entitats relacionades amb l’àmbit de l’esport, social i acadèmic, amb la intenció de promoure la inclusió social i la igualtat d’oportunitats a l’esport.

El projecte se centra en els infants i joves de 8 a 14 anys i les seves famílies, amb la idea de facilitar-los l’accés a l’esport. El projecte rep el suport de la Comissió Europea i té com a principal objectiu la inclusió dels infants i joves a través de l’esport, centrant-se especialment en els infants amb un passat migratori.


Salut mental  =  benestar emocional.  Aquest és el tema de la primera activitat de l'Eduquem en família d'aquest curs. Com podem afavorir una bona salut mental en els adolescents? A partir d'aquesta pregunta, Joaquim Puntí ens parlarà sobre la salut mental en adolescents, des de la seva experiència com a psicòleg clínic i coordinador de l'Hospital de Dia de Salut Mental d'adolescents del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí.

L'activitat serà dijous 28 d'octubre, a les 9 del vespre i es farà en format híbrid: presencial a l'Escola Can Puig i en línia des d'un enllaç que trobareu a l'espai Eduquem d'aquest blog. Des d'aquest espai també podeu consultar més informació sobre en Joaquim i la seva trajectòria professional.

Una de les novetats d'aquest curs és que cada activitat estarà acompanyada d'un relat que, a mode d'introducció, ens aproparà al tema sobre el qual es parlarà. Per aquesta activitat, Mireia Marés ha escrit el relat Alter Ego, que podeu llegir al següent post d'aquest blog, i que comença així:

"Apaga el mòbil i deixa la mirada perduda.
- Tot bé, Júlia? -li faig des de la cuina.
- La Maria, que no em deixa respirar, m'ofega (...)"

Enllaços:
Mind-U, és un espai destinat a joves i adolescents, on puguin trobar respostes que els ajudin en moments de dubte sobre qualsevol aspecte relacionat amb la salut mental.

Faros Sant Joan de Déu, espai dedicat al benestar emocional, amb diversos articles sobre la salut mental i l'adolescència.


Alter ego, un relat de Mireia Marés

 

Apaga el mòbil i deixa la mirada perduda.
- Tot bé, Júlia? -li faig jo des de la cuina.
- La Maria, que no em deixa respirar, m'ofega, em persegueix, apareix quan menys ho espero, m'accelera el cor, ... l'odio.
- Ostres, feia dies que no venia...

No hi ha resposta.

La veig de lluny, tota la roba li penja i li cau com una saca per damunt d'uns ossos massa marcats que resguarden una ment cansada de barallar-se amb sí mateixa.

Aprofita el badar de la finestra per mirar-se i agafar aire.
- Aniràs a classe avui?
- No mama, no veus que la Maria no em deixa?
- Va dona, un cop allà segur que tot anirà millor del que esperes.
- Tu què saps, eh? No coneixes a la Maria, quan hi és... quan hi és no em deixa fer res.
- Digues què vols que faci...

No contesta. Mai contesta quan hi ha la Maria, és com un mur enorme que ha aixecat entre nosaltres.
- Júlia...

La sento córrer cap al lavabo, vomita, ho fa molt quan està nerviosa, quan sembla que li falta l'aire, Aquests últims mesos ha vomitat moltíssim. També s'ha aprimat -els nervis són molt traïdors- em dic a mi mateixa i m'ajusto, espantada, la vena que em cobreix els ulls.

El confinament li ha passat factura, es va tancar a casa riallera i xerraire i ara amb prou feines explica res i només plora.

- Fa calor, no trobes?
- No mama, no tinc calor i no insisteixis perquè no em trauré la dessuadora.

S'arremanga una mica les mànigues, la veig que dubta i no sé si intervenir, però em veu de reüll i dissimula.

La Maria. Altre cop la Maria. Sempre la Maria.

M'apropo a la sala, el sol pica de valent, el juny ja treu el nas, la Júlia segueix amb la mirada fixa a la pantalla del mòbil, mentre intenta lligar-se els cabells que li venen a la cara, el gest li delata els braços fins el colze, té unes ferides a l'avantbraç que no havia vist mai -es deu haver rascat amb la porta- penso, però sé que no.

- Què vols? -diu sense ni mirar-me.
- Vols que en parlem? -li dic jo, passant-li la mà per les ferides.
Se les tapa a correcuita i m'aparta. Es posa la mà al pit i marxa. El cop sec de la porta em deixa altre cop fora, no sé acompanyar-la, no sé donar resposta a aquest crit d'auxili que em deixa sorda i sento, un dia més, com s'esmuny entre els silencis.

Maria, aquest alter ego que sembla que ha anat agafant força i gairebé no deixa espai a la Júlia. Vam subestimar-la quan va arribar i ara no sabem com fer-la fora.

Autora: Mireia Marés


Aquest passat divendres es va engegar la primera taula de treball interdisciplinari formada per educadors i educadores dels centres de secundària, la tècnica de l’Àrea de Joventut, la tècnica del Punt de Salut Jove i el tècnic del Pla Educatiu d’Entorn, amb la intenció d’anar-hi incorporant altres professionals.

La finalitat d’aquesta taula de treball és que esdevingui un punt de trobada entre diferents professionals que intervenen –directament o indirecta- amb joves de secundària dels diferents centres educatius, amb l’objectiu de coordinar actuacions, compartir informació sobre activitats o projectes juvenils, generar contingut per desenvolupar dins dels centres educatius, fer formacions sobre aspectes concrets de la intervenció educativa i, també, aconseguir un espai de referència per poder compartir experiències.

Aquesta taula de treball es reunirà periòdicament una vegada al mes.

La taula de treball es va reunir a l’institut Pere Alsius

 


Veure ballar els gegants i els capgrossos durant la Festa Major de la ciutat és una de les tradicions més arrelades a les diferents ciutats i pobles d’arreu de Catalunya.

La colla gegantera de Banyoles

La tradició gegantera de Banyoles és molt antiga. De l’any 1880 data la primera notícia sobre l’existència dels gegants i els cap-grossos i del bestiari, originalment format pel drac, el bou i el borrico. Almenys dos dels capgrossos actuals podrien ser d’aquell temps. L’any 1916 aquests primers gegants van ser substituïts per uns altres que es varen comprar a Olot i que se’ls coneixia com els gegants de Can Barberí.

Durant els primers dies de la Guerra Civil espanyola, els gegants que es guardaven en una dependència de la planta baixa de l’Ajuntament, van fer nosa i el gegant i la gegantessa van acabar cremats al mig del carrer Pere Alsius. Els cavallets i els dos capgrossos (en Berruga i en Bocagrossa) varen salvar-se.

L’any 1949 una subscripció popular encapçalada per Lluís Fraguell i Pons, va fer possible la compra d’uns nous gegants i set capgrossos més, per 11.264,90 pessetes. Els set capgrossos eren: en Bigotis, en Dentarra, el Pallasso, la Bruixa, en Pallús, la Marieta i en Patufet.

Tots ells continuen passejant-se pels carrers de Banyoles durant la Festa Major juntament amb nous companys que al llarg dels anys han anat incorporant-se a la colla. Els últims han estat el gegantó Darder i el Drac de Banyoles.

                                                           Imatge: Ajuntament de Banyoles

Com que s'costa la nostra Festa major, aquests dies la colla està instal·lada a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Banyoles, on els infants els podran conèixer de prop i ballar amb ells.

La colla gegantera de Banyoles

L’activitat Coneguem els gegants i capgrossos està organitzada per l’Àrea de Festes, amb la col·laboració i el finançament del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Banyoles.

 


El Servei d’Orientació i Acompanyament Familiar - SOAF Pla de l'Estany organitza la 2ª edició del programa "Créixer en Família", que consistirà en un cicle de tallers de 6 sessions dirigits a famílies amb fills i filles de 12 a 16 anys. Els tallers estaran guiats per una persona professional, experta en dinàmiques familiars, i tractaran temes diversos com l’afecte, l’autonomia, l’autoritat o la resolució de conflictes, entre d’altres.

Es realitzarà en format en línia a través de la plataforma Zoom. Les sol·licituds d'inscripció es poden fer mitjançant aquest formulari fins el divendres 15 d'octubre.

Les places són limitades. Un cop realitzada la inscripció i fins la mateixa setmana de l'inici de les sessions, es confirmarà la plaça a les persones inscrites i es publicarà l’enllaç per connectar-se a les sessions.

Podeu fer arribar preguntes i dubtes al següent correu electrònic: soaf@plaestany.cat


Per segon any la Càtedra de Renovació Pedagògica, fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de la Vall d’en Bas i la Universitat de Girona, organitza unes jornades de tardor.

Enguany les jornades porten per títol Tecnologia digital: mirades crítiques per afrontar les pràctiques educatives. Tindran lloc els dies 12 i 13 de novembre i van adreçades als docents i també a les famílies.

Com en l’edició anterior, les jornades comptaran amb ponències, taules rodones i l’exposició de casos pràctics, així com una actuació musical. Es podran seguir de forma presencial a Can Trona (la Vall d’en Bas) i també en línia. En tots dos casos, cal inscripció prèvia a través del següent formulari.

Programa de la jornada, inscripcions i requisits.


El dia 10 d’octubre és el dia mundial de la salut mental. La campanya que desplega l’Organització Mundial de la Salut-OMS porta per lema: Atenció de salut mental per a tothom: fem-la realitat i va molt centrada en la pandèmia i les conseqüències que aquesta ha tingut sobre la salut mental i emocional de les persones, com poden ser el suïcidi i la depressió.

Us avancem que la primera activitat de l’Eduquem en família d’aquest curs anirà, precisament, sobre la salut mental i serà en un format híbrid, presencial i en línia. Està prevista pel dijous 28 d’octubre i aviat en farem difusió i podreu consultar la informació concreta a l’espai Eduquem d’aquest blog.

Altres enllaços:

Salut Mental Catalunya: sensibilització dia mundial de la salut mental

Dies internacionals: dia mundial de la salut mental


L’associació Astrobanyoles organitza la dotzena edició del Premi Astrobanyoles de divulgació científica, amb l’objectiu d’estimular l’interès per la ciència i el pensament científic entre els estudiants dels instituts de secundària de la comarca del Pla de l’Estany.

El termini de presentació dels treballs s’ha de fer a través del formulari d’inscripció abans del divendres 11 de febrer de 2022. Aquí podeu descarregar-vos les bases.

Més informació al web d’Astrobanyoles.


Acompanyament amb respecte

Des de La Balca veiem l’infant com un ésser competent i capaç, amb curiositats i capacitats, protagonista dels seus propis aprenentatges. Creiem que l’infant, que està construint la seva pròpia imatge, ha de sentir que la persona que té al davant l’acompanya, l’entén i valora l’evolució i el creixement que fa dins l’escola. 

La nostra metodologia com escola parteix del respecte dels diferents ritmes i necessitats dels infants. Entenem que l’escola ha de ser un espai d’acompanyament i respecte als processos de vida dels infants. L’infant necessita un entorn que li permeti actuar de manera natural i espontània, i des del projecte educatiu de La Balca busquem donar resposta a aquestes necessitats vitals. 

 

                                                        La Balca - Centre educatiu municipal 0-3

Des de La Balca posem la mirada en tenir cura i acompanyar el seu dia a l’escola, deixar temps perquè els infants explorin i oferir-los els espais i els recursos adequats per tal que elaborin les seves estratègies i aprenentatges, de manera que puguin construir la confiança en sí mateixos i amb l’entorn. 

Com diu Catherine l’Ecuyer:

“Los niños nacen con asombro, con un deseo innato por conocer. ¿Y qué es lo que causa asombro? La belleza de la realidad. El cerebro humano está hecho para aprender en clave de realidad y los hechos nos indican que los niños aprenden a través de experiencias sensoriales concretas que no solamente les permiten comprender el mundo, sino también comprenderse a sí mismos. Todo lo que los niños tocan, huelen, oyen, ven y sienten deja una huella en su mente, en su alma, a través de la construcción de su memoria biográfica que pasa a formar parte de su sentido de identidad.”

         

                                                                          La Balca - Centre educatiu municipal 0-3

L’escola té present acompanyar les emocions que floreixen en els infants. Són emocions noves, desconegudes, explosives i és per aquest motiu que els infants han de fer el primer contacte amb aquestes emocions sempre amb un acompanyament respectuós de l’adult. 

A La Balca, l’acompanyament de les emocions es fa durant tota la jornada, des que arriben a l’escola fins que marxen, passant pel canvi de bolquers, l’estona que mengen la fruita, el bon dia, o quan els expliquem un conte. S’han de posar paraules a les emocions i identificar-les, d’aquesta manera els infants les aniran coneixent i integrant al seu dia a dia. 

     

                                                                   La Balca - Centre educatiu municipal 0-3

El paper de l’adult ha de ser empàtic, present, humil, sense jutjar i escoltant activament a l’infant. Posar-se a la seva alçada, mirar-lo als ulls i parlant-li des del respecte i amb amor ajudarà que l’infant se senti comprès. Com diu Jaume Funes, “descobrir la perspectiva dels ulls de cada infant significa mirar-se’ls per saber què necessiten.”

L’adult ha d’acompanyar de manera sincera oferint eines perquè els infants vagin trobant la millor manera per gestionar les diferents situacions que es van trobant al seu dia a dia. Cal tenir en compte que cada infant és únic i caldrà respectar-lo, acompanyar-lo i oferir-li un ambient segur. 

L’equip educatiu de La Balca – Centre Educatiu Municipal 0-3

 

Recomanació del llibre: 

  • El seu fill, una persona competent, Jesper Juul (2012)

 

Recomanacions d'enllaços web: 

 

Pàgina 5 de 182Primera   Anterior   1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  Següent   Última   

Cliqueu per obrir el Glossari de sigles

 

 

Tràmits Educació

Documents
 Titol 
Calendari escolar 2021-2022Descarrega
CARTA DE CIUTATS EDUCADORESDescarrega
Infografia protocol COVID - Què fer?Descarrega
PLÀNOL ZONIFICACIÓ 2017Descarrega
Preguntes freqüents sobre el Pla d'Escolarització ExtensivaDescarrega