Servei d'educació
Ajuntament de Banyoles
Servei d'educació - Ajuntament de Banyoles

‘Anem a veure teatre’ és una iniciativa del Servei d’Educació de Banyoles i els centres educatius de la comarca amb la col·laboració de l’entitat T tela, amb l’objectiu d’oferir l’oportunitat que tots els alumnes del Pla de l’Estany vegin, almenys un cop l’any, un espectacle d’arts escèniques.

                    

T tela és una associació sense afany de lucre, formada per famílies, que organitzem i programem el teatre familiar a Banyoles. El nostre principal objectiu és idear una programació estable de qualitat d’espectacles infantils, juvenils i familiars. Estem convençuts que la cultura és un bé essencial per a tota la societat, incloent-hi els més petits. Creiem fermament que l’hàbit d’anar al teatre té grans beneficis per als nens i nenes i les seves famílies:

  • És un mitjà ideal per sortir de la rutina en família.
  • Estimula la imaginació i la creativitat, fomenta l’empatia i permet endinsar-se en temes d’interès des d’un vessant lúdic, tot proporcionant eines per afrontar situacions del dia a dia.
  • Facilita la comunicació, la reflexió i la comprensió de la realitat.
  • Regala estones úniques per gaudir, riure i socialitzar-se.

Així, doncs, podem dir que la nostra tasca va molt més enllà de programar teatre familiar. Desenvolupem una feina molt important que promou la socialització i ofereix diferents aprenentatges i experiències als nens i nenes i a les seves famílies.

Adaptació del format a les restriccions per la pandèmia

Aquest any, a causa de la pandèmia, el format habitual de l’‘Anem a veure teatre’, en què tots els escolars passaven pel Teatre Municipal a veure un espectacle diferent per a cada cicle, era difícil d’organitzar. Tot i això, des de T tela hem optat per adaptar el format i aconseguir que sigui l’espectacle el que es desplaça als diversos centres educatius. D’aquesta manera, s’ha pogut mantenir l’activitat que, en molts casos, és l’única oportunitat de l’any de veure un espectacle d’arts escèniques per a molts infants.

L’espectacle escollit ha estat ‘Hotel Bucarest’ de Total Circ, inspirat en la pel·lícula ‘Gran Hotel Bucarest’ (Wes Anderson, 2014). En aquest cas, tres grums tindran la difícil missió d’acontentar els hostes de l’hotel: malabars, clown, equilibris acrobàtics, manipulació d’objectes, sempre preparats per a qualsevol necessitat del client. A més, la companyia ha preparat material divulgatiu i vídeos explicatius per a la matèria d’educació física com a complement a l’espectacle. Així, les diverses escoles podran treballar disciplines circenses com malabars i acrobàcies de forma paral·lela a l’activitat ‘Anem a veure Teatre’.

La iniciativa ha tingut una molt bona rebuda per part de les escoles, que han agraït l’esforç del canvi de format per no perdre la proposta. Destaquen que l’espectacle i la disciplina de circ és ideal perquè crida l’atenció a tots els nens i nenes, independentment de l’edat. De fet, pràcticament totes les escoles s’hi han acollit: 12 centres del Pla de l’Estany, 32 sessions i 3.000 alumnes gaudiran d’aquest espectacle.

Associació T tela


Quan arriba la Diada de Sant Jordi algun espai de La Balca es converteix en un teatre, on infants, famílies i equip educatiu comparteixen una bona estona de cultura i tradició.  Enguany el teatre ha aparegut al jardí. Enmig de la sorpresa dels més petits, les famílies han presentat una divertida adaptació de la llegenda de Sant Jordi en la qual, aquesta vegada, el drac devorava llibres i finalment construïa una gran biblioteca. L’entorn exterior s’ha transformat, el dia d’avui, en un escenari improvisat i inaudit, que ha aportat una nova perspectiva a la diada de Sant Jordi.

Compartir aquesta història teatralitzada és una experiència que des de fa anys permet a les famílies participar d’una forma creativa en la vida de l’escola bressol i fa que grans i petits gaudeixin d’una bona estona, plena d’imaginació, música i rialles.


Els instituts de secundària de la ciutat organitzen jornades de portes obertes per informar sobre els ensenyaments de secundària postobligatòria, batxillerat i cicles formatius, i també sobre el procés de preinscripció, que s’iniciarà aquest mes de maig.

Podeu consultar tota la informació des de l’apartat d’escolarització a educació post obligatòria d’aquest blog i també des del web de cada un dels instituts, Institut Pla de l’Estany, Institut Pere Alsius i Institut Josep Brugulat.

Imatge extreta de: https://www.educaweb.cat/continguts/educatius/formacio-professional-fp/educacio-postobligatoria/

 

Més informació sobre els estudis postobligatoris:

Tria educativa (Generalitat de Catalunya)

Web de preinscripció (Generalitat de Catalunya)

 


Avui dilluns 19 d’abril s’han publicat les llistes amb la puntuació provisional de les preinscripcions rebudes per als ensenyaments de segon cicle d’educació infantil, educació primària i secundària obligatòria.

Podreu consultar els llistats de tots els centres de la ciutat des de l’espai de preinscripció d’aquest blog.

La puntuació també es pot consultar individualment al portal de preinscripció de la Generalitat de Catalunya i al web del centre demanat en primera opció.

Del 20 al 26 d’abril es poden presentar reclamacions a la puntuació, davant del centre demanat en primera opció. Només es pot reclamar sobre criteris al·legats a la sol·licitud de preinscripció, en cap cas no es poden afegir nous criteris de puntuació.


El proper dimarts 20 d’abril, a les 7h de la tarda, el pedagog italià Francesco Tonnucci ens oferirà una xerrada que podeu seguir per Streaming al Canal de Youtube de l’Àrea d’Educació i Joventut de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas o a l’auditori de Can Trona.

Francesco Tonnucci és un pedagog italià especialitzat en educació infantil i un gran defensor de la mirada des dels infants i promotor de nombroses iniciatives per fomentar la participació dels nens i nenes a les ciutats.


La Càtedra d’Esport i Educació Fïsica – Centre d’Estudis Olímpics de la Universitat de Girona organitza dues conferències emmarcades en el Cicle de conferències d’Esport i Ciència. Les conferències són gratuïtes i es duran a terme en línia. Trobareu tota la informació aquí.


En el marc de l’Assemblea de la Xarxa Mexicana de Ciutats Educadores, la mestra i pedagoga Nélia Zaitegi ens parlarà d’ “Educació en temps d’emergència: l’acció de les Ciutats Educadores” aquest proper dilluns 19 d’abril a les 5h de la tarda.

 


La FMRPC-Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya celebra el seu 35è aniversari i organitza un cicle de xerrades. Aquest proper diumenge 18 d’abril, a les 6h de la tarda, Joan Domènech i Aina Tarabini parlaran sobre L’essencialitat de l’escola en línia.


Les persones amb Autisme (TEA “Trastorn de l’Espectre Autista”) es caracteritzen per presentar peculiaritats en la interacció social, en la comunicació, manifestar un interès per un repertori restringit d’activitats o interessos i per una especial sensibilitat a nivell dels sentits de la persona, (vista, oïda, etc.) Parlem d’Espectre en l’Autisme per emfatitzar la heterogeneïtat que presenten les persones en les diferents àrees anteriorment anomenades; per aquest motiu és necessari el treball multidisciplinar que doni un suport de qualitat ajustat a les peculiaritats individuals. L’últim estudi publicat en l’àmbit de Catalunya parla d’una prevalença de 1’23 de cada 100 persones diagnosticades en TEA. Per tant, no estem parlant d’una minoria i les dades demostren que la tendència va en augment.

La Fundació Autisme Mas Casadevall sorgeix fa 32 anys de la lluita de 5 famílies davant la necessitat de suport pels seus fills que acabaven la tapa escolar, entraven en la etapa adulta i només tenien dues opcions: ingrés en el que en aquell moment era un hospital psiquiàtric o quedar-se a casa. En l’actualitat està donant suport a persones adultes com així també en etapa d’envelliment i ja s’estan creant els fonaments per donar diagnòstic i intervenció terapèutica de 0 a 4 anys amb el projecte CARE per tots els infants de Catalunya que ho requereixin.

Però volem anar més enllà! El TEAcompanyem és un nou repte, volem acompanyar a la persona i al seu entorn al llarg del cicle vital. Ho farem a través de:

1.    Activitats terapèutiques: Estimulació Sensorial, Fisioteràpia/Psicomotricitat, Equinoteràpia, TEAA “teràpia assistida amb animals”, en aquest cas gossos, i amb Estimulació Cognitiva, Intervenció psicològica i entrenament en habilitats socials.

2.    Acompanyament a les famílies: creació d’espais mensuals d’intercanvi, suport, assessorament i orientació. S’ofereix recolzament legal, emocional i guia, dinamitzat per una psicòloga, una treballadora social i la família.

3.    Formació i Sensibilització. Es realitzaran formacions i xerrades informatives avalades per la Federació Catalana d’Autisme (FECA) a través de la plataforma TEAEDUCA així com també s’oferirà el servei de sensibilització i guia en tots aquells sectors de la comunitat que es requereixi.

4.    Activitats d’oci i lleure.

Aquest servei va destinat a famílies i persones amb el diagnòstic de TEA a partir de 4 anys i al seu entorn de les comarques de Girona. Els professionals que formen part del projecte tenim una formació especialitzada i una llarga trajectòria en el món de l’Autisme. Ens fa molta il·lusió poder estar al teu costat, ens acompanyes?

Gemma Rovira Mendoza
Membre del Comitè Clínic del TEAcompanyem

Per més informació contacteu amb teacompanyem@mascasadevall.net


El dissabte 17 d'abril, de 10 a 12 del matí, podeu venir a conèixer La Balca. Ens trobarem al jardí de l'escola i des d'allà, en grups reduïts, visitarem el centre.

Per assistir cal inscripció prèvia. Podeu consultar l'apartat de Preinscripció a La Balca d'aquest blog. En aquest apartat també hi trobareu tota la informació relacionada amb la preinscripció, calendari, documentació i criteris.

Us hi esperem!

Pàgina 4 de 175Primera   Anterior   1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  Següent   Última   
Calendari d'Activitats

Cliqueu per obrir el Glossari de sigles

 

PREINSCRIPCIÓ 2021-2022

Documents
 Titol 
Calendari escolar 2020-2021Descarrega
CARTA DE CIUTATS EDUCADORESDescarrega
Infografia protocol COVID - Què fer?Descarrega
PLÀNOL ZONIFICACIÓ 2017Descarrega
Preguntes freqüents sobre el Pla d'Escolarització ExtensivaDescarrega