Servei d'educació
Ajuntament de Banyoles
Servei d'educació - Ajuntament de Banyoles

La pandèmia ha provocat un increment de problemes de salut mental a la ciutadania en general i especialment en aquelles persones que ja patien algun tipus de trastorn. D’aquest punt de partida arrenca el webinar Trastornos mentales en la pandemia: ¿Cómo respondemos?”, organitzat per l’Hospital Universitari i l’Institut d’Investigació i Innovació I3PT Parc Taulí.

El webinar es realitzarà en línia el dia 2 de desembre, i entre els professionals que hi intervenen hi ha en Joaquim Puntí, que farà una intervenció sobre l’impacte del COVID en la població adolescent. Joaquim Puntí va ser el ponent de la primera activitat de l’Eduquem en família d’aquest curs, que també va tractar sobre els problemes de salut mental en l’adolescència.

Més informació.


“L’ensenyament que deixa empremta no és el que es fa de cap a cap, sinó de cor a cor”. Howard G. Hendricks

A la Balca hem iniciat de nou els Espais Tertúlia amb famílies, uns espais en els quals compartim, conjuntament equip i famílies, un tema educatiu.

La primera sessió va ser dijous 21 d’octubre i es va compartir el tema del període d’adaptació i familiarització amb l’escola. En aquest començar a caminar junts, l’equip educatiu de La Balca considerem imprescindible acompanyar a les famílies fomentant la comunicació, el respecte mutu i creant una relació de confiança.

Hi van assistir un total de 8 famílies, que representaven a cada grup aula, un aspecte que des de l’equip educatiu posem en valor. Vàrem compartir vivències, inquietuds i situacions que se’ns presenten durant el període d’acolliment. La trobada va ser molt enriquidora, tant pel vincle de relació que es va crear entre tots, com per les experiències que vàrem poder compartir.

Seguim caminant.


Els Espais Tertúlia a La Balca


Els Espais Tertúlia a La Balca


Els Espais Tertúlia a La Balca


El proper diumenge 21 de novembre l’entitat T Tela Banyoles proposem a totes les famílies l’espectacle Les croquetes oblidades, de la companyia Les Bianchis, amb text de Clàudia Cedó i direcció d’Israel Solà. Es tracta d’una proposta dirigida a nens i nenes a partir de 6 anys que aborda la qüestió de la pèrdua i de com viure en positiu l’enyorança i el «trobar a faltar» un ésser o objecte estimats.

El dol per tot allò que estimem. És bo, sentir-lo? O hi hem de passar de puntetes? Les croquetes oblidades parla de la possibilitat de viure totes les parts de la vida, també les que a vegades ens poden fer mal. Perquè si no travessem aquests paratges, petits i grans podem trobar a faltar algunes de les coses que hi hauríem après.

La companyia Les Bianchis defensa que «aquest és un tema universal, que creiem que és important parlar-ne, ja que la mort forma part de la vida, forma part de nosaltres, de tots els éssers vius i sovint és un tema tabú, difícil de plantejar i parlar. Per aquest motiu treballar-lo en un espectacle familiar ens motiva i pensem que és important.»

La Clàudia Cedó ens explica que «la societat ha enginyat faules que faciliten el terreny a les famílies, però sovint aquests contes queden obsolets amb el temps, o lligats a antigues moralitats, i cal revisitar-los. Però, perquè costa tant d’integrar la mort als relats per a nens? Sovint la línia entre trobar una poètica que suavitzi la narració i mentir és fina. I des de la dramatúrgia, trobo molt interessant la recerca de trobar les paraules i les imatges necessàries per a construir un relat que ajudi a comprendre als infants, però alhora no els enganyi amb un univers fantàstic que els pugui generar més preguntes.»

A partir de totes aquestes inquietuds, la companyia ens ofereix un espectacle de teatre familiar que parla de la mort i fa des d’un indret natural i sincer, una proposta escènica plena de jocs i d’aventures que viuran les seves protagonistes, un espectacle que fa riure i emociona a parts iguals.

Podeu trobar més informació a la web de T tela Banyoles i als següents enllaços:

https://www.nuvol.com/teatre-i-dansa/tenim-tot-el-dret-a-plorar-154896

https://www.lavanguardia.com/vida/20210212/6243724/sala-beckett-parla-amb-els-mes-petits-sobre-perdua-i-l-enyoranca-traves-l-aventura-les-croquetes-oblidades.html

Text: T Tela.
Organitza: T Tela, en conveni amb l'Ajuntament de Banyoles.


L’Ajuntament de Banyoles presenta el documental Les religions a Banyoles, que s’ha realitzat amb la col·laboració de les diferents confessions religioses de Banyoles, amb l’objectiu de donar a conèixer la diversitat religiosa de la ciutat.

Aquest documental dona veu als quatre temples religiosos que han participat en la seva elaboració: l’Església Catòlica, l’església dels cristians evangèlics, i les dues mesquites de confessió musulmana. És una oportunitat per acostar-nos a les diferents creences religioses a partir de diferents blocs temàtics: els fonaments de les religions, els llibres sagrats, l’oració, els valors de la solidaritat i la pau, les celebracions religioses i com interpreten cadascú la qüestió del diàleg interreligiós.

També és la constatació que, més enllà dels matisos i els elements diferencials, les tres religions que es mostren al documental, avui plenament presents a la ciutat, tenen molts elements en comú.

Durada: 30 minuts. Gratuït.

Dimarts 16 de novembre, a les 20h, a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles.

Podeu reservar les entrades des d’aquest enllaç: https://culturabanyoles.koobin.com/index.php?action=PU_evento&Ev_id=6116


Imatge extreta de: https://edu365.cat/eso/religio/index.html


Del 12 al 21 de novembre se celebra a Catalunya la 26a Setmana de la Ciència. Arreu del territori s’organitzen activitats de difusió de la ciència, jornades de portes obertes, exposicions, tallers, amb l’objectiu d’apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

L’associació Astrobanyoles organiza la xerrada “Projecte Triticatum”, a càrrec de Víctor Garcia, que es farà dissabte 20 de novembre a les 7 de la tarda al Museu Darder.

El Servei Educatiu del Pla de l’Estany organitza la Setmana de la Ciència al voltant del tema: “Consum responsable - entorn saludable” amb diverses activitats com ara una Marató fotogràfica o una xerrada sobre els Triops, que podeu consultar en aquest díptic.


La ràdio és un mitjà de comunicació amb un important contingut pedagògic. L’activitat “Coneguem Ràdio Banyoles” consisteix en una visita als estudis de Ràdio Banyoles per a conèixer, des de dins, els professionals i els aparells que fan possible les retransmissions radiofòniques, els diferents espais de l’emissora i el funcionament d’un mitjà de comunicació.


Alumnes de l’escola Carles de Fortuny durant la visita a Ràdio Banyoles.

Els professionals de Ràdio Banyoles també es desplacen als instituts per tal d’explicar als alumnes quines són les tasques es que es duen a terme dins d’un mitjà com el radiofònic i sobre la importància dels mitjans de comunicació locals. Enguany, han visitat l’institut Pere Alsius, on hi ha fet una sessió tècnica introductòria, ja que aquest curs han iniciat una assignatura de ràdio.


Club de Lectura

Llibre: Trenca-t’hi el cap. La cultura com a motor de la re-evolució cerebral de David Bueno, a càrrec de Jaume Bayó.

Un llibre de divulgació científica que explica per què la cultura fa evolucionar el cervell i alhora aconsegueix mantenir-lo jove tot activant-ne les connexions.

 

Dia: Dimarts 16 de novembre de 2021
Lloc: Museu Darder
Hora: 19:00h

 

Cicle de conferències: Objectiu 2030, per un Pla de l’Estany sostenible.

Tema: "Nous temps, nou clima", a càrrec de Josep Calbó.

Dia: Divendres 19 de novembre de 2021
Lloc: Museu Darder
Hora: 19:00h
Organitza: Centre d’estudis Comarcals de Banyoles (CECB), Astrobanyoles, Limnos, Museu Darder i Emergència Climàtica.


En aquests moments en què la situació sanitària va permetent, amb prudència, recuperar espais i activitats, les escoles han fet el possible per continuar celebrant la tradicional festa de la Castanyada. És per això que la majoria d’infants han gaudit d’una jornada diferent, al pati o al jardí, on han compartit música, danses i castanyes.

Així ha estat també a l’escola bressol municipal La Balca, on el jardí s’ha tornat a obrir a les famílies qui, juntament amb l'equip educatiu, s’han retrobat al voltant del foc i les castanyes.

A La Balca, la festa de la Castanyada està dedicada a avis i àvies i s’organitza com una trobada entre generacions i amb agraïment a la figura que representen i el seu paper educatiu dins la família. És una celebració  per compartir moments entre els més grans i els petitons de la casa. Vivències que es gaudeixen amb emoció, alegria i entusiasme, com un moment per compartir converses, mirades i experiències que perduren per sempre i que ajuden una mica més a enfortir aquest vincle tan especial entre avis i àvies, néts i netes.

Des de fa molt de temps, hi ha un avi entregat a la Balca que cou totes les castanyes de l’escola. Ell és en Manel Velasco, que any rere any, quan s’acosta la castanyada, ja prepara la seva paella foradada i els seus estris per anar a l’escola i fer contents a infants i avis amb la seva torrada de castanyes.

És una festa on els infants participen portant les castanyes com autèntics castanyers i castanyeres, on veuen tot el procés de preparació i cocció i on finalment, gaudeixen menjant les castanyes.

Gràcies a tothom per participar i gaudir de la festa.


La Fundació Young Life organitza, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Girona, un curs d’anglès gratuït per a joves de 16 a 29 anys. El curs es farà del 15 de novembre al 22 de desembre al Centre Juvenil “El Garatge” de Banyoles. El termini d’inscripció finalitza el 12 de novembre. Per a més informació podeu adreçar-vos a David Lara: dlara@younglife.org / 616477578.

El curs està adreçat a joves i adolescents inscrits al Garantia Juvenil, que és un programa que té per objectiu facilitar als joves l’accés al mercat laboral a través d’accions de formació en competències professionals, inserció en el mercat laboral, emprenedoria i autoocupació i orientació laboral.


Amb el tema “Comas i Solà, encara desconegut”, a càrrec de Ricard Martínez, la propera Tarda de ciència serà dissabte 13 de novembre a les 7 de la tarda al Museu Darder.

Pàgina 3 de 182Primera   Anterior   1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  Següent   Última   

Cliqueu per obrir el Glossari de sigles

 

 

Tràmits Educació

Documents
 Titol 
Calendari escolar 2021-2022Descarrega
CARTA DE CIUTATS EDUCADORESDescarrega
Infografia protocol COVID - Què fer?Descarrega
PLÀNOL ZONIFICACIÓ 2017Descarrega
Preguntes freqüents sobre el Pla d'Escolarització ExtensivaDescarrega